Kan jij straks zorgeloos genieten van jouw pensioen?
Lees verder om te weten wat jij nu al kan doen voor je pensioen
Weet jij hoeveel je later te besteden hebt? Nog niet? Zonde! Met deze checklist zet je de eerste belangrijke stappen voor je pensioen. En als je nú actie onderneemt, kan dat later veel opleveren! In vijf stappen weet je wat je straks te wachten staat.
Straks zit je werkende leven erop en is het tijd om volop te gaan genieten van al die dingen waar je eerder geen tijd voor hebt. Dan wil je er niet ineens achter komen dat je tijdens je werkende jaren maar weinig pensioen bij elkaar hebt gesprokkeld.
Geen zorgen, je kunt heel gemakkelijk inzicht krijgen in het inkomen dat je later kunt verwachten. Ja, ook als je pensioen voor je gevoel nog héél ver weg is. In onze simpele checklist leggen we je stap voor stap uit wat je nu al kunt doen voor je pensioen – en hoeveel (lees: weinig) tijd je dat kost. Dit is de link naar de checklist, maar we zetten de simpele stappen ook graag voor je op een rij.
Stap 1: Lees in het kort hoe het pensioen in Nederland werkt (tijdsinschatting: 1 min)
In Nederland kun je op drie manieren pensioen opbouwen. Om dat goed uit te leggen, gebruiken we het voorbeeld van een boterham.
- Eerst is je boterham kaal. Deze kale boterham staat voor het pensioen dat je van de overheid krijgt: je AOW. Vanaf een bepaalde leeftijd heb je recht op een AOW-uitkering. De overheid bepaalt hoe hoog die is.
- Daarboven komt het basisbeleg, een plakje kaas of worst. Dat staat voor het pensioen dat je doorgaans via je werkgever opbouwt. Dit gebeurt meestal als je in loondienst werkt of hebt gewerkt. Dat noemen we ook wel je ouderdomspensioen.
- Vind je de boterham met dat ene plakje worst of kaas toch nog wat saai en wil je liever een luxe sandwich? Breng ‘m dan op smaak met wat avocado, tomaat of een smakelijke dressing. Dat kan ook met je pensioen. Je kunt bijvoorbeeld extra pensioen opbouwen door te sparen, te beleggen of met behulp van een lijfrente.
Stap 2: Ga naar www.mijnpensioenoverzicht.nl (tijdsinschatting: 5 min)
Op de site kun je het volgende stappenplan volgen:
- Log in met je DigiD. Je pensioengegevens worden automatisch opgehaald.
- Nu zie je eerst waar je tot nu toe pensioen hebt opgebouwd. Als je voor meerdere werkgevers hebt gewerkt, zie je hier waarschijnlijk meerdere pensioenuitvoerders staan.
- Voor een goed overzicht wil Mijnpensioenoverzicht.nl weten wat je persoonlijke situatie is. Heb je een partner? Hier vul je dat soort gegevens in.
- Vul daarna je huidige netto inkomen per maand in.
Hoeveel krijg je?
Nu verschijnt het verwachte netto bedrag per maand dat je later krijgt. Let op: dit bedrag kan nog veranderen! Maar het geeft wel vast een goede schatting.
Wanneer krijg je dit geld?
Het overzicht laat zien welke AOW-leeftijd nu geldt. Ben je geboren na 30 september 1961? Bereken dan hier jouw verwachte AOW-leeftijd.
Het pensioen dat je via je werkgever hebt opgebouwd, krijg je niet altijd op hetzelfde moment als je AOW. Bijvoorbeeld op je 65e, 67e of 68e. Op Mijnpensioenoverzicht.nl zie je welke leeftijd voor jouw regeling(en) geldt.
Goed om te weten: de start van de uitkering van de pensioenen via je werkgever mag je naar voren halen of juist uitstellen. Dat geldt niet voor je AOW. Lees voor meer informatie ook ons artikel eerder stoppen met werken: dit zijn de mogelijkheden.
Wat krijgen je partner en/of kinderen?
Heb je een partner en/of kinderen? Dan zie je hier ook wat er voor hen geregeld is. Het kan zijn dat er in je pensioenregeling een partnerpensioen is opgenomen. Dat is een uitkering voor je partner als jij komt te overlijden. Als dat het geval is, zie je dat ook op Mijnpensioenoverzicht.nl. Ook kun je kijken welk bedrag je kinderen krijgen als jij overlijdt. Dat noemen we het wezenpensioen.
Let op: door de nieuwe pensioenregels gaan er wat zaken veranderen. In dit artikel staan de belangrijkste veranderingen rondom het nabestaandenpensioen op een rij.
Stap 3: Ben je klant bij Nationale-Nederlanden? Ga dan naar mijn.nn (tijdsinschatting: 2 min)
Bouw je pensioen op bij Nationale-Nederlanden? Check dan je persoonlijke pensioenpagina via Mijn.nn. Daar vind je alle pensioenen van Nationale-Nederlanden bij elkaar. En je kunt hier ook andere rekeningen toevoegen. Dan heb je alle potjes bij elkaar.
Stap 4: Bedenk wat je later nodig hebt
(tijdsinschatting: 15 min)
Hoe ziet je leven er straks uit? Dat bepaalt voor een groot deel hoeveel geld je nodig hebt. Je hebt natuurlijk geen glazen bol, maar probeer enigszins een beeld te vormen van je toekomstige leven. Wil je vooral met een boek op de bank liggen, een fotografiecursus volgen of nog een keer een marathon lopen? Of een camper kopen en door Europa toeren? Of, of, of?
Maak een overzicht
Zet je doelen op een rij en koppel daar een bedrag aan. Je kunt je inkomsten en uitgaven makkelijk op een rij zetten met de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud.
Een financieel adviseur kan je hier ook goed bij helpen. Die bekijkt jouw persoonlijke situatie en financiën en stemt daar het advies op af. Heb je bijvoorbeeld nog een hypotheekschuld? Wil je geld sparen voor de studie van je (klein)kinderen? Of eerder stoppen met werken? Dat neemt een financieel adviseur allemaal mee.
Persoonlijk advies
Een financieel adviseur kan je helpen de juiste keuzes te maken. Nationale-Nederlanden heeft een groot netwerk van onafhankelijke adviseurs met wie we samenwerken. Voor welke verandering je ook staat, onze support heb je.
Tip: Finch
Heb je een persoonlijk pensioenportaal bij Nationale-Nederlanden? Dan kun je de app Finch gebruiken. Daarmee verzamel je op een veilige manier je financiële bank- en pensioengegevens. Finch laat je vervolgens een gemiddelde zien van je huidige uitgaven. Handig om mee te nemen bij je verwachte uitgaven!
Stap 5: Verdiep je in de extra keuzes die je kunt maken (tijdsinschatting: 20 min)
Als het goed is, weet je nu hoeveel geld je ongeveer kunt verwachten als je met pensioen gaat. En hoeveel je straks zo’n beetje nodig denkt te hebben. Nu kun je inschatten of dit genoeg is om later het leven te leiden dat je graag wilt.
Is het te weinig? Neem dan nu alvast extra maatregelen. Zoals aanvullend pensioensparen of extra sparen of beleggen. Wat je het beste kunt doen, hangt uiteraard helemaal van jouw persoonlijke situatie af. Maar hoe eerder je in actie komt, hoe meer het straks oplevert! Bovendien scheelt het je later een hoop uitzoekwerk.
Verandert er iets in je leven?
Ga dan terug naar stap 2.
Soms verandert er (onverwacht) iets in je leven. Dat kunnen leuke dingen zijn, zoals een eigen bedrijf beginnen, een huis kopen, samenwonen of trouwen. Maar er kunnen ook minder leuke dingen gebeuren, zoals je baan verliezen, een scheiding of een overlijden. Dat heeft allemaal invloed op je pensioen. Misschien moet je iets extra’s regelen. Bij zo’n gebeurtenis is het verstandig om terug te gaan naar stap 2 en vanaf daar de stappen opnieuw te doorlopen. Succes!